Hírlevél - Kételkedő - 2010. június


Kiküldve: -      2010-08-25 15:35:22


Weboldal Honlap Fórum
Blog Blog Email
Facebook Hangtár

2010. június 15. kedd, 18.00
Génpiszkált vagy génnemesített?

Sokféle és sokrétű ellentmondás-szövevényben igyekszünk az egzakt tudományos eredmények alapján közérthető útmutatást adni a géntechnológiai módszerekkel előállított gazdasági növényekről. Beszélgetőpartnereink: ifj. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke, a Szkeptikus Társaság alelnöke; Györgyey János biológus kandidátus, MTA Szegedi Biológiai Központ, a Szkeptikus Társaság tagja; és Máté József agrármérnök, Pioneer Hi-Bred Magyarország.

A génmódosított növények létrehozásának rövid ismertetése után áttekintjük a jelenlegi helyzetet a világban, és sorra vesszük azokat a fogalmakat, sarokpontokat, amelyeken ez a kérdés tévútra szokott csúszni:

  • az általánosítás szarvashibája
  • a technológia alapján megítélhető-e a végeredmény?
  • a génmódosítás és a nemesítés viszonya: mi az a génnemesített növény?
  • kik és miben érdekeltek?
  • gazdasági-politikai érvek a tudományosak helyett
  • a stigmatizálás mint a megelőzés eszköze
  • teljesen biztonságosak-e a termesztett GM növények?
  • a természetes és a mesterséges dilemmája
  • a GM növények „kabátlopási ügyei”, a szokásos csúsztatások

Végezetül sorra vesszük a fontosabb, bevezetés előtt álló fejlesztéseket és a várható tendenciákat.

Olvasnivaló:

Helyszín

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Fizika Tanszék
1111 Budapest, Budafoki út 8. (térkép)
F épület, III. lépcsőház, II. em., 13. terem


14. Európai Szkeptikus Kongresszus

Idén szeptember 17. és 19. között Budapesten kerül megrendezésre a Szkeptikus Szervezetek Európai Tanácsa (ECSO) tagszervezeteinek 14. kongresszusa. A rendezvény nyilvános, szeretettel várunk minden érdeklődőt! A két fél és egy teljes napot felölelő rendezvényre a regisztráció hamarosan elkezdődik. Addig is mindenkinek ajánljuk, hogy időnként látogassa meg a kongresszus hivatalos weboldalát (http://kongresszus2010.szkeptikus.hu/), valamint az esemény Facebook-oldalát (http://www.facebook.com/event.php?eid=154207073099). Ez utóbbi oldalon jelezheti részvételét, amely ugyan nem hivatalos regisztráció (és nem is kötelező), de hasznos információ mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek.

A szkeptikus társaságok elsődleges céljuknak tekintik a tényeken alapuló racionális gondolkodás értékének, a tudomány eredményeinek ismertetését, valamint az irracionális, áltudományos irányvonalak kritikáját. A kihívásokra adandó válaszok egyre inkább szervezett formát igényelnek mind nemzeti, mind európai szinten. A kérdések érintik az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatást, a jogalkotást, gazdasági döntéseket, valamint a fogyasztóvédelem egyes területeit. Elsősorban fogyasztóvédelmi és még inkább egészségügyi kérdésekben az Európai Unió szintjén ellensúlyozni kell a tudománytalan módszerek képviselőinek nemzetközi lobbitevékenységét, ezért külön munkacsoportokban fogjuk megtárgyalni a kongresszuson a nemzetközi együttműködés, az antievolúciós propaganda és az alternatív gyógyászat kérdésköreit.

A kongresszuson előadást tart, és a nemrég magyarul is megjelent  "Trükk vagy terápia?" című könyvét is dedikálja Simon Singh, akit az alternatív medicina egyes területeit érintő kritikái miatt a Brit Kiropraktőrök Szövetsége két éven keresztül perelt hitelrontásért – végül is sikertelenül. Singh "A nagy Fermat-sejtés", a "Kódkönyv" és "A Nagy Bumm" című könyveit a magyar olvasók is ismerik. A londoni Goldsmiths College professzora, az Anomalistic Psychology kutatócsoport vezetője, Christopher C. French a paranormális jelenségekkel kapcsolatos kutatásairól fog beszélni. Gerald de Jong holland programozó, a korábbi Darwin@Home szoftver fejlesztője Tetragotchi nevű, a darwini evolúciós folyamatot modellező új számítógépes játékát mutatja be. A hazai résztvevők közül Kampis György, az ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszékének vezetője tart előadást az evolúciótagadók elméleteiről.


Cikkek a Szkeptikus Blogon

Májusban két cikk is megjelent a Szkeptikus Blogon a CoD-teával kapcsolatban. Vágó István A rákot gyógyító tea, avagy hogyan olvassunk termékismertetőt? című cikkében egy nagy példányszámú bulvárlapban olvasott csodateareklámot elemez. Ugyanebben a hónapban Liktor-Busa Erikának és Szendrei Kálmánnak (Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet) eredetileg a Gyógyszerészet c. folyóiratban megjelent tudományos cikkét is leközöltük ugyanerről a készítményről A CoD™ tea – a „fehér elefánt”, amit mindenki lát, de senki nem tesz semmit címmel.

Február végén Dr. Lakos András kollégánk írt levelet Pálinkás Józsefnek, az MTA elnökének a Semmelweis Egyetemen tervezett, hagyományos kínai orvoslásra épülő képzéssel kapcsolatban. Egy hónappal később kapott választ az Elnöki Titkárságtól. A levélváltást kommentár nélkül leközöltük: Levélváltás az Akadémiával. Álom-túra címmel ismét Vágó István írt arról, hogy idős emberekre hogyan sóznak rá igencsak gyanús árukat borsos áron kedvezményes külföldi utak során. Az ember, aki rosszul hall, istennőt lát, keveset beszél, és (állítólag) nem is eszik című cikkben kollégánk elemzi az indiai csodaember, Prahlad Dzsani történetét. A hírek szerint a jógi 70 éve nem eszik, nem iszik, és nem ürít.


Elhunyt a matematika játékmestere, Martin Gardner 

95 éves korában, május 22-én elhunyt Martin Gardner matematikus, tudomány-népszerűsítő, aki a modern szkepticizmus atyjának is tekinthető. Matematikai fejtörőin nemzedékek nőttek fel. Tizenkét éve a Természet Világában jelent meg Staar Gyula vele készített interjúja A matematika játékos lelke címmel.


Május 28-án volt 2595 éves a tudomány 

...ha lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni. Az időszámításunk előtti 585. évben május 28-án teljes napfogyatkozás vonult át a görög Milétosz szigete fölött. A híres görög filozófus, Thalész megértette, hogy mi történt. A világ első szabadgondolkodója elvetette az ezoterikus magyarázatokat, és az alkalmat felhasználva felállította a tudomány alapszabályát: minden megfigyelhető eseménynek fizikai oka van. Az i. e. 585. évi napfogyatkozás ezáltal a tudomány születésnapjának, Thalész pedig a szülőatyjának tekinthető.


1 százalék - racionálisan!

Köszönjük mindazoknak, akik adójuk 1%-ának felajánlásával támogatták céljainkat.

Szkeptikus Társaság Egyesület 
A hírlevelünkről való leiratkozáshoz klikkeljen
powered by phpList