Hírlevél - Kételkedő - 2010. április


Kiküldve: -      2010-04-15 14:23:06


Weboldal Honlap Fórum
Blog Blog Email
Facebook Hangtár

Szkeptikus Klub

2010. április 20. kedd, 18.00
Kutrovátz Gábor előadása - A tudomány határaitól a tudományháborúig

Az előadás apropója (Laki János 2008. október 21-i előadásához hasonlóan) az a problematika, amelyet az előadó két szerzőtársával írt 2008-as könyvében tárgyal, azaz a tudomány határainak kérdése.

A könyv szerzői, miközben a tudományelemzés kurrens diszciplínáinak szempontjait igyekeznek érvényesíteni a probléma kapcsán, egy rövid illusztráció erejéig a Szkeptikus Társaság bizonyos megnyilvánulásainak is bírálatát adják. A kritika magyarázata szükségessé teszi mind a kérdéses "meta-tudományok" szempontjainak mélyebb vizsgálatát, mind pedig azok legitimációjára, illetve esetleges tudományellenességére irányuló kérdések felvetését, felidézve az ún. tudományháború ezzel kapcsolatos mozzanatait.

Olvasnivaló:

 • Kutrovátz G., Láng B., Zemplén G.: A tudomány határai. Budapest: Typotex, 2008
 • "Tudományon innen és túl" Tematikus blokk in Replika 54-55: 119-205. 2006.
  Szerk.: Kutrovátz G., Láng B., Zemplén G. (http://www.replika.hu/archivum/54)
 • Alan Sokal - Jean Bricmont: Intellektuális imposztorok. Budapest, Typotex, 2000

A következő, május 18-i klubnapon előreláthatólag Mika János éghajlatkutató tart előadást a klímaváltozás kérdésköréről.


Könyvet sorsoltunk - S. Singh, E. Ernst: Trükk vagy terápia?

Játékot indítottunk Simon Singh és Edzard Ernst könyve: Trükk vagy terápia - Kereszttűzben az alternatív gyógyászat négy példányának megnyeréséért. A határidőig 43 helyes megfejtés érkezett be. Ezek közül sorsoltuk ki a négy nyertest, akiknek a Park Kiadó által felajánlott könyvpéldányokat hamarosan eljuttatjuk. Gratulálunk nekik!

- Kassai József, Budapest
- Szekeres Balázs, Szingapúr
- Tőkés Géza, Budapest
- Várhegyi Csaba, Budapest

A kiírásról, a feltett kérdésekről és válaszokról a társaság weboldalán lehet olvasni. A könyv egyik szerzője, Simon Singh előadást fog tartani szeptemberben Budapesten a 14. Európai Szkeptikus Kongresszuson.


Szkeptikus kirajzás - Csongrád

A szkeptikusok hat éve rendszeresen minden tavasszal speciális tanórákat tartanak a csongrádi középiskolákban. Idén, április 19-én a Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola két osztályában délelőtt lesz egy-egy óra a történelmi, illetve a fizikai tévhitekről és a kritikus gondolkodásról. Kora délután a városi és kistérségi általános iskolai tanárok tavaszi továbbképzési programjának keretében 80-100 fő részére "Szkeptikus elsősegélydoboz a tanításhoz" címmel beszélgetést tart a meghívott három szkeptikus: Farkas János fizikus, Hraskó Gábor biológus és Pálfi Zoltán történész. A program ötlete a középiskola tanárától, Kecskés Lászlótól származik, aki azóta is a rendezvény fő szervezője.


Vágó István vitája László Ervinnel

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Pallas Könyvkiadó "Az erőszak kultúrája pro és kontra" című vitasorozatának negyedik előadásán László Ervin tudós, a Budapest Klub elnöke, valamint Vágó István szkeptikus, médiaszemélyiség vitatkozott. Az eseményről és László Ervin kétségbevonható elméleti elképzeléseiről a Szkeptikus Blogon lehet olvasni beszámolót László Ervin, a természettudományok díszdoktora címmel.


A szkeptikusság reménye és reménytelensége

Miért van, hogy az ember - hol a hétköznapi tények, hol a tudományos kísérletekkel igazolt igazságok - mögé hiedelmeket konstruál? Az a valóban különleges emberi adottság, hogy úgynevezett kontrafaktuális - valóságosan nem létező, de logikailag létezhető, vagy létezhetett volna - dolgokat vagyunk képesek fejben megalkotni, egyszerre áldása és átka az evolúciónak. Marosán György írása a Szkeptikus Blogon.


A társaság médiaszereplései

 • 2010-03-18: A Klubrádió Kontra műsorában Orosz László beszélget Hraskó Gáborral arról, hogy lehet-e Orgon energiával gyógyítani Bechham sérült lábát.
 • 2010-03-22: A Klubrádió Könyvklub műsorában a "Trükk vagy Terápia?" című könyvről.
 • 2010-03-23: Az MR1 Mágia című sorozatában beszélgetés Szilágyi Andrással az asztrológiáról.
 • 2010-04: Az ELLE Man magazin áprilisi számában Szilágyi András cikke: "Tudomány kontra asztrológia".
 • 2010-04-03: RTLKlub Fókusz Plusz Magyarország gyógyító helyeiről.
 • 2010-04-09: MR1 Közelről - Dr. Ormos Gábor reumatológussal és Hraskó Gáborral beszélgetés az alternatív medicináról.
 • 2010-04-13: Neumann Gábor műsorvezető beszélgetett a Klubrádió Egyébként műsorában a homeopátiáról és egyéb dolgokról Hraskó Gáborral.
 • 2010-04-17: A Civil Rádió Kultúrkoktél című műsorában Weisz István beszélget szkeptikus témákról Hraskó Gáborral délután négy órától.

Régebbi hírleveleink PDF formátumban letölthetőek weboldalunkról.

Szkeptikus Társaság Egyesület 
A hírlevelünkről való leiratkozáshoz klikkeljen
powered by phpList