Hírlevél - Kételkedő - 2010. március


Kiküldve: -      2010-03-09 22:19:00


Weboldal Honlap Fórum
Blog Blog Email
Facebook Hangtár

Szkeptikus Klub

2010. március 16. kedd, 18.00
Beszélgetés Dr. Fenyő Mártával, a fényterápia feltalálójával

A polarizált fényt sugárzó Bioptron lámpa a forgalmazó állítása szerint hatásos allergia, depresszió, kimerültség, fájdalmak, krónikus (pl. ízületi) gyulladás, stb. gyógyítására, a sebek és sérülések gyógyulásának gyorsítására. A lámpa feltalálója és a Bioptron Gyógycentrum igazgatója Fenyő Márta fizikus, akivel a polarizált fénnyel végzett kezelés hatásának tudományos bizonyítékairól, annak hatásmechanizmusáról beszélgetünk. A szkeptikus oldalt Meszéna Géza biofizikus képviseli.

Irodalom:


Akupunktúra oktatás a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának híre szerint a Heilongjang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem kihelyezett tagozatot hoz létre Magyarországon, és a SE-ETK-n szeptembertől öt éves akupunktúra oktatás kezdődik. Az angol nyelvű fizetős kurzuson a HKO tárgyait kínai tanárok, a "hagyományos" tudományos tárgyakat, mint a fizikát, biokémiát, élettant, anatómiát a magyar egyetem oktatói tartják. A híradásból nem derül ki pontosan, hogy a meridiánok, akupontok, jin-jang, öt elem tan (fa, tűz, föld, fém, víz), Qi oktatására melyik órák keretében kerül sor.

Az akupunktúra feltételezett elvi működési mechanizmusáról szóló ismeretek, valamint a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok eredménye alapján nem értjük, hogy miért szükséges e - angolos visszafogottsággal - kérdéses módszernek ilyen támogatást adni egy neves orvosi egyetemen. Nem tudunk másra gondolni, mint hogy itt csupán egy üzleti vállalkozásról van szó, amely maga alá gyűrte a tudományos megfontolásokat. A dolog azonban így még nem tud működni. A tervezett képzés nem ad orvosi diplomát. Magyarországon viszont az érvényes jogszabályok szerint akupunktőr gyógyászati kezelést csak orvosi végzettséggel lehet folytatni. De a rádióriport szerint folyamatban van a jogszabályok hozzáigazítása az üzleti tervhez - bár a dékán asszony hangja mintha kicsit elbizonytalanodott volna itt: "Most van munka alatt ... ö... ö... az hogy a végzettek milyen tevékenységre kapnak engedélyt."

A Természet és Gyógyászat címet viselő Szkeptikusok VIII. Országos Konferenciáján 2002-ben Székesfehérvárott Vágó István beszélgetést folytatott dr. Kereszti Évával, a Szociális és Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetőjével. A szkeptikusok alap problámája az volt, hogy szerintük az engedélyezés és az a szabályozás, hogy a bizonyítatlan módszerek alkalmazását orvosi végzettséghez kötik, aláássa a tudomány és az orvosi szakma prestizsét, és mintegy hitelesíti e módszereket. A főosztályvezető asszony elmondta, hogy a törvény semmiképpen sem jelent tudományos igazolást, csupán egy azidáig szabályozatlan területet kívántak kontrollálni. Megítélésük szerint még mindig jobb, ha ezeket a módszereket hivatásos orvosok alkalmazzák, mint ha orvosi végzettség nélkül, vagy akár illegálisan alkalmaznák. Mára mind a nemzetközi, mind a hazai tapasztalatok az irányba mutatnak, hogy bizony a nem konvencionális módszereket használó orvosok időnként eltérítik a pácienseket a tudományos orvoslástól. E mellett láthatóan a módszerek lassan teret nyertek a tudományegyetemeken és orvosi egyetemeken is - miközben a tudományos kutatások továbbra sem igazolták a módszerek használatának létjogosultságát.

A SE-ETK azon - véleményezett - törekvése, hogy a jogi szabályozást lazítsa - azaz lehetővé tegye a HKO művelését nem orvosi végzettséggel rendelkezők számára is - megadná a végső döfést a 13 éves szabályzásnak és gyakorlatilag teljesen szabad utat engedne a nem tudományos egészségügyi praktikáknak.


ÉRTEM vagy csak tagadom?

Az Értelmes Tervezettség Munkacsoport (ÉRTEM) elnöksége Vágó István egy riportban elhangzott véleményére reflektálva személyes vitára hívta ki a neves szkeptikust. Vágó nem utasította el a felkérést, csupán jelezte, hogy egy ilyen vitára inkább hozzáértő kollégáit küldené el. A rövid informális egyeztetést az kreacionisták képviselői rögtön propagandacélokra használták fel, ezzel is mutatva, hogy nem tudományos vitára, hanem publicitásra vágynak. Sokan ezért is gondolják úgy, hogy az evolúció elméletét tagadókkal nem szabad leállni vitatkozni; nem szabad az ő menetrendjüket követni. Azonban a hamis dilemma érvelési hibájába esik az, aki úgy gondolja, hogy csak két lehetőség van: vakon követni az teremtéshívők stratégiáját, vagy teljesen elutasítani a párbeszédet. Létezik még ezen kívül számtalan megoldás. A Szkeptikus Társaság éppen azért szerveződött, hogy reagáljon az ilyen kihívásokra. Tettük ezt eddig is cikkeinkben, valamint a Darwin-nap
magyarországi meghonosításával. Ezért aztán Tasi Istvánnak, az ÉRTEM elnökségi tagjának sürgető kérdésére az alábbi választ küldtük: 

Kedves István!

Szívesen veszünk részt nyílt, korrekt és teljesen nyilvános vitában. Mivel az ÉRTEM internetes oldalain nincs lehetőség az álláspontok nyílt megvitatására, felajánljuk erre a célra a Szkeptikus Társaság internetes fórumát, ahol mi eddig is kifejtettük az álláspontunkat az evolúcióval és az intelligens tervezéssel kapcsolatban. Ezután is ezt fogjuk tenni, és örömmel várjuk az ÉRTEM képviselőit, mint vitapartnereket.

Mód van arra is, hogy külön topikot vagy topikcsoportot nyissunk a vita céljára, amelyben csak a Szkeptikus Társaság és az ÉRTEM előre bejelentett képviselői kommentezhetnek, valódi névvel, de minden cenzúra nélkül. Ez a vitaforma lehetővé teszi minden résztvevő számára az alapos felkészülést és az álláspontok megfontolt kifejtését.

Üdvözlettel!
Hraskó Gábor
Elnök - Szkeptikus Társaság

Kételkedem, tehát vagyok!

Az elmúlt évben a Cinemart Kft. filmet készített a Szkeptikus Társaság közreműködésével. Az ötvenegynéhány perc alatt számos olyan témát járunk körül, amelyek felpiszkálják a kriktikus ember kétkedését: pálcás vízkeresés, asztráltest, gázfogyasztáscsökkentő mágnes, fogyasztáscsökkentő benzinadalékok, horoszkópok, méregtelenítés, falszárító... A film az egyelőre csak szűkebb körű vetítések során váratlan sikert aratott. Bár médiaszerte "Szkeptikus film"-ként emlegetik, valójában ebben a filmben a szkepticizmusnak pont a pozitív, kíváncsi, kutakodó oldalát mutattuk be. Máris sok érdeklődés van különféle szervezetektől, hogy hol lesz majd elérhető a film. Egyelőre nem tudjuk, de a Cinemart Kft-től engedélyt tudunk kapni egyedi vetítésekre. A hírek szerint érdeklődnek TV csatornák is.


A társaság médiaszereplései

Az elmúlt hetekben a szkeptikus társaság tagjaival több interjú, beszélgetés is készült. Ezek anyagai általában megtalálhatók az interneten. 

2010-02-21: Az MR1 Visszaszámlálás című műsorában beszél Vágó István arról, hogy mit is jelent neki az ateizmusa.
2010-02-28: A TV2 Frizbi műsorában Vágó István vitatkozott egy "tisztánlátóval".
2010-02-28: Az MR1 Szonda című magazinjában beszélgetés Hraskó Gáborral a Kételkedem, tehát vagyok! című filmről.
2010-03-01: Az MR1 Kihívás című műsorában beszélgetés a homeopátiáról.
2010-03-03
: Az ATV Magánbeszélgetés műsorában Juszt László műsorvezető beszélgetett Vágó Istvánnal (1. rész, 2. rész).
2010-03-06 11:30: Az MTV Delta műsorában Fiar Sándor beszélget a Kételkedem, tehát vagyok! című filmről Hraskó Gáborral.
2010-03-08
10:00: Az MTV Nappali műsorában (a 18. perctől) beszélgetés a szkepticizmusról Hraskó Gáborral.


Szkeptikus Társaság és Web 2

A Szkeptikus Társaság is igyekszik kihasználni az internet új szolgáltatásait, a közösségi megoldásokat! Már lehet követni minket az Iwiwen, az Indán, a Facebookon, a Twitteren, a Hírfigyelőben, a Szkeptikus Blogon és a Szkeptikus Fórumon! Aztán ha igazán tetszik, amit csinálunk, akkor lehet csatlakozni a társasághoz. 

Jelenleg azon dolgozunk, hogy virtuális vitateret - vagy ahogy mi hívjuk - Virtuális Kocsmát hozzunk létre. A Virtuális Kocsmában az interneten keresztül a résztvevők (100 főnél többen is) szóbeli vitákat folytathatnak akár több szobában, akár egyben. Lehetőség van előadás szervezésére is, ahol a hallgatók nem szólhatnak bele közvetlenül, de írásban azonnal kérdéseket tehetnek fel az előadónak, az előadó pedig internet böngészőben futó virtuális vetítővásznon prezentálhatja előadását.

Szkeptikus Társaság Egyesület 
A hírlevelünkről való leiratkozáshoz klikkeljen
powered by phpList