Hírlevél - Kételkedő - 2010. február


Kiküldve: -      2010-02-20 21:42:11


Weboldal Honlap Fórum
Blog Blog Email
Facebook Hangtár

Budapesti Szkeptikus Konferencia

Február 27-én szombaton kerül megrendezésre az idei Budapesti Szkeptikus Konferencia. Idén a főtéma az energia lesz, amelyről sokat hallhatunk az áltudományok, az örökmozgókat, ingyenenergiatermelő gépeket buherálók műhelyeiből, de itt most nem igazán erről lesz szó!

Az energiakérdést, az energiatermelés kérdését sok olyan történet övezi, amelyek tudományos megalapozottsága igencsak kérdéses. A konferencia délelőtti részében előadásokat hallgathatunk meg a különféle energiaforrásokról. Elfogultan - a tudomány oldaláról. Úgy gondoljuk, hogy ez az elfogultság, a tudományos módszer elfogadása kell hogy legyen az egyik, sőt meghatározó dolog mindazon fontos gazdasági, politikai döntések meghozatalában, amelyek az energiakérdést érintik.

Délután a szokványosabb szkeptikus témák kerülnek terítékre - többek közt levetítésre kerül a Szkeptikus Társasaság szakértői részvételével készült Kételkedem, tehát vagyok! című 52 perces film is.

Meg kell említenünk, hogy a Budapesti Szkeptikus Konferencia nem a Szkeptikus Társaság, hanem a Műegyetem Fizikai Intézetének rendezvénye; bár a három főrendezőből ketten társaságunk tagjai. És természetesen a Szkeptikus Társaság jószívvel ajánlja minden racionálisan gondolkodónak, valamint nyitott ingadozónak, hogy jöjjön el szombaton a konferenciára, és kérdezzen bátran!


GVH bírság a Free Choice Kft-nek

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Free Choice Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás az általa forgalmazott különböző készítményeknek gyógyhatást tulajdonított, de az ezzel kapcsolatos állításait nem tudta igazolni, így 100 millió forint bírságot kapott. Ezen felül a vállalkozásnak teljesítenie kell a versenyhatóság által előírt, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket is. Dr. Lenkei cége már nem először kapott büntetést.

Egy évvel ezelőtt Szilágyi András kollégánk írt cikket a témáról a Szkeptikus Blogban. A Gazdasági Versenyhivatal hasonló jellegű döntéseiről a Gazdasági Versenyhivatal a kóklerség ellen című cikkben írtunk fél éve. Terveink közt szerepel az utóbbi cikkben szereplő lista folyamatos karbantartása és kibővítése. Önkéneteseket keresünk erre a munkára.


Hírek homeopátiás hígításban Európából

A brit alsóház Tudományos és Technológiai Vizsgálóbizottsága 2009. november 25-én meghallgatást tartott abban a témában, hogy vajon mennyire igazolható tudományos bizonyítékokkal az a költségvetési tétel, amelyet a brit adófizetők pénzéből a homeopátiai praxist támogatására fordítanak.A meghallgatás több órás hanganyaga és a részletes jegyzőkönyv (transcript) megtalálható a bizottság weboldalán. Nagy médiafelzúdulást eredményezett a homeopátiás szerek egyik forgalmazója, a Boots nevű cég vezetőjének (Paul Bennett) válasza a bizottsági levezető legelső kérdésére:

Levezető "Jobban hatnak-e [a homeopátiás szerek], mint a placébó? Rövid választ kérek."
Bennett "Egyértelműen nagy igény van a termékeink iránt."
Levezető "Nem ezt kérdeztem. Azt kérdeztem, hogy hatékonyabbak-e, mint a placébó?"
Bennett "Nem áll rendelkezésemre olyan bizonyíték, ami azt igazolja, hogy hatékonyak e szerek, és mi nagyon várjuk ezeket a bizonyítékokat, így nem tudok egyszerű igen, vagy nem választ adni önnek."
Levezető "Önök árusítják ezeket a szereket, és nem hiszik, hogy hatékonyak?"
Bennett "Ez vásárlói választási kérdés számunkra. Sok vásárlónk úgy gondolja, hogy hatékonyak és ezek regisztrált orvosi termékek, így úgy gondoljuk, hogy helyes, hogy elérhetővé tesszük ezeket a vásárlók számára."
Levezető "De önök, mint cég, nem hiszik, hogy hatékonyak?"
Bennett "De azt se gondoljuk, hogy nem hatékonyak. Ez bizonyíték kérdése."

Ekkor a levezető Robert Wilsonhoz, a Homeopátiás Szereket Gyártó Cégek Brit Szervezetének vezetőjéhez fordult:

Levezető "Robert, Önnek mi a véleménye erről a kérdésről? Önök gyártják ezeket a szereket."
Wilson "Mi gyártjuk igen, a gyártók 95 százalékát képviseljük Nagy Britanniában. Természetesen mi úgy gondoljuk, hogy erős bizonyítékék állnak rendelkezésre a homeopátiás szerek hatásosságával kapcsolatban. Ez egy nagyon gyorsan növő iparág. Körülbelül 200 éve van jelen és azt hiszem érdemes megemlíteni, hogy Franciaországban évi 400 millió eurós üzlet; Németországban hasonló."
Levezető "Akárcsak a prostítúció. Mégse gondoljuk, hogy az rendjén van, ugye?

Nagy Britanniában a homeopátia szabályozása más, mint Magyarországon. Nálunk csak orvos gyakorolhatja a homeopátiát, ott nem csak. Ott viszont állami pénzből közvetlenül is finanszíroznak homeopátiás kórházakat. És minkdét országban a megfelelő szervek (nálunk az Országos Gyógyszerészeti Intézet) EUs direktívák alapján egyszerűsített törzskönyvezéssel gyógyszerként regisztrálja a homeopátiás szereket. Az egyszerűsített folyamat azt jelenti, hogy a hagyományos gyógyszerekkel szemben ezen szerek esetén nem kell a hatékonyságot és biztonságot igazolni. A homeopátiás szerek forgalmazása Európában legalább másfél milliárd dolláros üzlet - a kutatás-fejlesztési költségek pedig minimálisak.

A Vizsgálóbizottság jelenleg készíti ajánlását a meghallgatások alapján. Ezzel kapcsolatban a brit szkeptikusok egy csoportja petíciót intézett a Boots céghez, amelyben felhívták a figyelmüket, hogy vegyék ki kínálatukból az igazolatlan szerek forgalmazását. A kampány a 1023 Homeopátia - nincs benne semmi szlogent használja. Január 30-án brit aktivisták - és követőik számos más országban - homeopátiás túladagolást hajtottak végre magukon, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a használt homeopátiás szerek zömében a hígítási fok miatt az eredetileg aktívnak gondolt hatóanyagnak már valószínűleg egyetlen molekulája sincs jelen - az tiszta cukor.


1 százalék - racionálisan!

A Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület 2010-től jogosult az adó 1%-os felajánlások gyűjtésére. Tudjuk, hogy sokan vannak, akik szimpátiával követik botladozásainkat, amikor jól-rosszul, de igyekszünk a racionális gondolkozás, a tudományos szemlélet fontosságát bemutatni a mindannapi kommunikáció során. Valójában ma már a jogalkotás, az iskolai oktatás során is felmerülnek problémák az áltudományok, ezotéria térnyerésével kapcsolatban. Szükségünk van arra, hogy minél többen szólaljanak fel, merjenek vitába szállni a logikátlansággal, az áltudomános gondolkodással.

Többen azzal utasítják el hogy csatlakozzanak hozzánk, hogy - bár egyetértenek céljainkkal, de - nincs idejük aktívan közreműködni egy ilyen társaság tevékenységében. Kérjük ezeket a szimpatizánsainkat, hogy adójuk 1 százalékának felajánlásával segítsék munkánkat. És pesze nyugodtan gondolják meg, hogy csatlakoznak-e hozzánk, adják-e ilyenformán is a nevüket céljaink megvalósításához! Nem kívánjuk mindenkitől, hogy nagy hőfokon égjen. Elég, ha olvasgatja írásainkat, és alkalomadtán egy-egy kérdéssel, javaslattal, ötlettel hozzájárul a munkánkhoz.

Adataink az adó 1% felajánláshoz:   
Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület
Adószám: 18125926-2-41

Szkeptikus Társaság Egyesület 
A hírlevelünkről való leiratkozáshoz klikkeljen
powered by phpList