Hírlevél - Kételkedő 2017. november


Kiküldve: -      2017-11-13 18:05:53


Weboldal Honlap Fórum
Blog Blog Email
Facebook Hangtár

Szkeptikus Klub: Turizmus a szkeptikus idegenvezető szemével

A Szkeptikus Klub következő rendezvénye november 20-án hétfőn:

Turizmus a szkeptikus idegenvezető szemével - tények, tévhitek, tévedések és kamu az idegenforgalomban

Pintér András Gábor idegenvezető előadása

unescowhs500px.jpg

Az idegenforgalom egyre fontosabb szerepet játszik egyes országok gazdaságában. Az emberiség növekvő hányada számára a világ megismerése ma már egyet jelent távoli tájak felkeresésével. Miközben a turizmus többek között az ökológiai fenntarthatóság szempontjából is jelentős problémákat generál, van egy másik oldala, amiről nem szoktunk beszélni, és amely leginkább a napjainkban oly divatos álhírek és álinformációk problémaköréhez köthető: az úticélokkal kapcsolatban elérhető információk és azok csekély megbízhatósága. Útikönyvek, blogok, weboldalak, idegenvezetők ontják a jobbnál jobb történeteket, szaftos meséket, történelmi eseményekről szóló ismertetőket, tényszerűen tálalt adatokat, de vajon mennyire bízhatunk meg ezekben a forrásokban? Mi alapján dönthető el, hogy melyik információ a helyes, és egyáltalán van-e jelentősége annak, hogy amit elsősorban szórakoztató és nem tudományos ismeretterjesztő szándékkal közvetítünk, az tényszerű és korrekt legyen? Lehetséges-e a tévhitek és a kamu kizárásával úgy információt szolgáltatni, hogy közben élvezhető, érdekfeszítő maradjon az egyes desztinációk és hozzájuk kötődő események, tudnivalók ismertetése?

Az előadás során hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutatva megyünk végig a probléma elemzésén, bemutatva, hogy az idegenforgalom mennyire melegágya az álinformációknak, félinformációknak, csúsztatásoknak, tévedéseknek és hazugságoknak, és mennyire nehéz tényszerűen bemutatni egyes desztinációkat az álhírek rohanó világában. Szkeptikusként idegenvezetőnek lenni tehát igazi kihívás. De talán nem lehetetlen feladat. Ezért a lehetséges megoldásokat, ígéretes irányokat is igyekszünk sorra venni.

Pintér András Gábor, amellett, hogy a Szkeptikus Társaság egyik alelnöke, 9 éve dolgozik Magyarország egyik legnagyobb kiutaztató turisztikai vállalkozásánál csoportkísérő idegenvezetőként. Az évek során elsősorban Kanada és Olaszország turisták által frekventált helyeire vezetett csoportos utazásokat, de az európai országok jelentős részében járt már ebben a szerepkörben.

A klubest időpontja: 2017. november 20. hétfő, 18.00 óra
Helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Részvételedet az esemény Facebook-oldalán is jelezheted (nem kötelező, de segít).


Pandóra vegykonyhája - a kártékony tudomány

Dr. Lakos András tagtársunk a Szkeptikus Blogon 8 részben ismerteti Paul Offit: Pandora's Lab - Seven Stories of Science Gone Wrong című könyvét. A könyv olyan eseteket ismertet, amikor a tudomány vagy egy-egy tudós tévútra ment, félresiklott - s ebből azután levonja a tanulságokat. A könyvismertetés első része itt olvasható, a többi pedig a linkeket követve.


Lezajlott a Szkeptikusok XXIII. Országos Konferenciája

Október 28-án tartották Székesfehérváron a Szkeptikusok XXIII. Országos konferenciáját. Az internetes élő közvetítés felvétele megtekinthető a Galileo Webcast oldalán.

Szkeptikus Társaság Egyesület 
A hírlevelünkről való leiratkozáshoz klikkeljen
powered by phpList