Hírlevél - Kételkedő - 2011. október


Kiküldve: -      2011-10-14 13:00:45


Weboldal Honlap Fórum
Blog Blog Email
Facebook Hangtár

A megújuló energiaforrásokról

2011. október 18. kedd, 18.00
Dr. Orsovai Imre geológus előadása

Az egyes megújuló energiaforrások felhasználásában, természeti adottságainkból következően, közepesek a lehetőségeink. Azonban a lehetőségek kihasználását is korlátozzák a szakhatóságok (az előny-hátrány mérlegelésére képtelen szemléletükkel), a természet (vélt) érdekeit az ember érdekei fölé helyező ökofundamentalista zöldek, a mindenfajta változást elutasító, hiszterizálható lakossági csoportok. Az előadó számos, megújuló energiaforrás hasznosítását szolgáló tervezés, szakértés, környezeti hatásvizsgálat készítése során találkozott a fenti problémákkal. Az esettanulmányok rendszerezésével megkísérli bemutatni elsősorban a szél, víz- és geotermikus energia kinyerésével kapcsolatos nehézségeket.

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A klubest helye: Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum u. 7.), földszinti klubhelyiség.


A "Szkeptikus film" újabb elismerése

A 42. Magyar Filmszemle elismerő oklevele után most a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Plakettjét kapta a Kételkedem, tehát vagyok! című film. A versenyen 139 nevezett film közül emelték ki így a Szkeptikus Társaság tagjai közreműködésével készült 45 perces alkotást.

Az idén 10 éves, kétévenként megrendezett szolnoki fesztiválon tudományos-ismeretterjesztő filmek, a tudósokról és tudományról szóló dokumentum és portréfilmek, olyan játék és experimentális filmek, melyekben fontos szerepet játszik a tudomány, a természet és környezetvédelemmel kapcsolatos munkák, valamint a tudomány és áltudomány kapcsolatával foglalkozó alkotások nevezhetők.


Szkeptikusok a YouTube-on

Megújult a Szkeptikus Társaság csatornája a YouTube videomegosztón. Folyamatosan töltjük fel a Szkeptikus Klubok előadásainak felvételeit, valamint az egyéb velünk kapcsolatos video- és hanganyagokat.


Székesfehérvári szkeptikus konferencia

A Szabadművelődés Háza november 13-án rendezi meg a Szkeptikusok XVII. Országos Konferenciáját a szokásos helyen Székesfehérváron. Részletes információ később lesz elérhető a művelődési ház weboldalán. A régebbi konferenciákról a TELAPO Szkeptikus honlapon lehet információt találni.


Vágó István könyve szkeptikus témákról

Az elmúlt hónapban jelent meg Vágó István új könyve: "Vigyázat, csalók! Áltudósok, álgyógyítók és más szemfényvesztők". Így nyilatkozik a szerző a könyvről: "A szkeptikus nem fogad el semmit ténynek, amíg azt a XXI. századra kialakult szemlélet szerint nem igazolták. Ez a gyakorlat hozta létre korunk megannyi szenzációs találmányát és felfedezését, melyek létezésének vannak bizonyítékai: működik a mobil, a számítógép, az űrutazás, az egyre hatékonyabb gyógyszerek. Hogy ezek a gyógyszerek nem tökéletesek? Hát persze, minden gyógyszernél van jobb, hatásosabb, kevesebb mellékhatású. Épp ezért nem áll meg a tudomány fejlődése és ezért nincsenek (és sosem lesznek) végső válaszok az élet alapvető kérdéseire. Tőlem se várjanak ilyeneket De egy magamfajta szkeptikusnak, ha van célja, csak az lehet, hogy az embereket rávegye: ne hagyják magukat becsapni, tegyenek fel minél többször kérdéseket, kételkedjenek mindabban, amivel mások meglepik őket. Járjanak a végére, mielőtt sok pénzt költenek a csodaszerre, vagy a csodát kínáló emberre."


Duda Ernő előadása a TEDx-en: Felelősség 

2011. szeptember 23-án Duda Ernő, a Szkeptikus Társaság alelnöke, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke is előadást tartott a TEDx Danubia rendezvényén "Felelősség" címmel

A TEDx Danubia a mára már fogalommá vált nemzetközi TED konferencia első önálló szervezésben megvalósuló hivatalos magyarországi változata. A rendhagyó konferencia célja, hogy az ország és a régió legizgalmasabb, leginnovatívabb és leginspirálóbb gondolkodói és alkotói az élet különféle területeiről összegyűljenek, átlépjék megszokott határaikat és gondolatokat cseréljenek.


Szkeptikus-ezoterikus vita a Harmoneten

Különleges kezdeményezésben vesz részt a Szkeptikus Társaság az elkövetkező hónapokban. A Harmonet nevű ezoterikus irányultságú portál sorozatot indít Két férfi, egy eset címmel.

A sorozatban Hraskó Gábor a Szkeptikus Társaság elnöke és Balogh Béla ezoterikus író a legkülönfélébb témákban "ütköztetik" a tudományos és ezoterikus állításokat. A rövid terjedelem miatt itt valójában érvelésre nem nyílik alkalom, csak az álláspont kifejtésére. Ezután a weboldal látogatói fejtik majd ki véleményüket és itt lehetősége van a tudományos oldalnak is, hogy vitázzon. Úgy gondoltuk, hogy néha ki kel lépni a saját közönségünk köréből, hogy új csoportokat érjünk el.

Felkérjük a racionalitás képviselőit, hogy kövessék a vitát és vegyenek részt benne.


Könyvismertető és beszélgetés az alternatív medicináról

A Partvonal kiadó "Beveszed? Tények és tévhitek a természetgyógyászatról" címmel témaestet tartott 2011. október 6-án, a Károly körúti Alexandra Szalonban.

A beszélgetés apropóját a kiadó nyáron megjelent, Rose Shapiro brit újságírónő által írt "Beveszed? Mire jók és mire nem az alternatív gyógymódok" c. könyve adta. A könyv borítóján megjelenő ajánlást Vágó István, a magyar nyelvú előszót Hraskó Gábor írta. 

A beszélgetést a kötet szerkesztője Korentsky Márta vezette, a beszélgetés résztvevői pedig a következők voltak: Vágó István, Dr. Szigeti Gyula Péter (orvos-élettanász, tudományos kutató, a Komplementer Medicina folyóirat főszerkesztő-helyettese), Hraskó Gábor (a Szkeptikus Társaság elnöke), Dr. Lakos András (gyermekorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője).

A beszélgetés meghallgatható a Társaság YouTube csatornáján.


Szkeptikus előadás az akupunktőrök kongresszusán

Két éve még ki akarták zárni a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága XXIV. Kongresszusáról. Múlt évben már szó nélkül fogadták el a regisztrációját, azonban felkeltette az érdeklődésüket, hogy mit csinál itt ez a szkeptikus a hátsó sorokban szótlanul. Ezért idén felkérték Hraskó Gábort, a Szkeptikus Társaság elnökét előadást tartani a XXVI. Kongresszuson ! Egyetlen kételkedőkén.

A kongresszus alcíme: "Integratív medicina - orvostudomány a XXI. században".

Hraskó Gábor az akupunktúra kurrens klinikai vizsgálatait elemezve bemutatta, hogy a kísérletek eredményei nem egyeztethetők össze azzal a hipotézissel, hogy a páciensek állapotában bekövetkezett változást az akupunktúrás kezelés lényegi, specifikus elemei okozták.


Auralátót teszteltünk

Az ezotériában és az alternatív gyógyítók körében népszerű koncepció az aura. Mindeddig azonban semmiféle tudományos bizonyíték nem volt arra, hogy az aurának nevezett dolog valóban létezik, illetve hogy valóban vannak olyan emberek, akik képesek az érzékelésére. Ezért is örültünk annak, hogy fórumunkban jelentkezett egy Incubus nevű személy, aki teljes magabiztossággal állította, hogy látja az aurákat, és jelezte, hogy szívesen áll elébe egy ellenőrző kísérletnek.

A kísérlet lefolytatásáról és az eredményről a Szkeptikus Blogon adtunk hírt.


Köszönjük az adófelajánlásokat!

A 2010. évre vonatkozó adófelajánlásokból (1%) előreláthatólag 362 323.- Ft bevétele lesz a Szkeptikus Társaságnak. A tavalyi (2009-es) összeg 430 659.- Ft volt.

Köszönjük a bizalmat! 

 

Szkeptikus Társaság Egyesület 
A hírlevelünkről való leiratkozáshoz klikkeljen
powered by phpList